Botorp

Annat namn/stavning: Käckstället

Typ: Backstuga

Socken: Ukna Byggår:

Först nämnt år: I husförhör 1862- 1871 (noterat på Anders Hanssons ägor)

Först boende: Arbetaren Axel Hansson och hustrun Stina Cajsa Svensdotter och tre söner flyttade från Näset, Baldersberg till Björnsholm 1864

Sist boende/år: Änkan Anna Charlotta Fristedt, född Käck och dottern Elin Charlotta flyttade från Björnsholm till St. Göltorpet, Löckerum 1915.

Försvunnet/år:

Rivet/år: Notering finns i husförhör 1914- 1920

Koordinater: Husgrunden: 58.07719°N 16.24275°E

Namn: Björnsveden

Annat namn/stavning: Silfverduksbranten, Fläsketorp

Typ: Torp

Först nämnt år: I husförhör 1839- 1848

Först boende: Torparen Erland Jonsson Örtegren och hustrun Anna Stina Salomonsdotter och tre barn flyttade från Rosbacken i Tjustad till Björnsveden 1846

Sist boende/år: Anders Gustaf Silfverduk med hustru Susanna Charlotta Andersdotter och 6 barn. Anders Gustaf dog 1878, barnen flyttade ut och änkan bodde kvar i Björnsveden till 1884 då hon flyttade till fattighuset i Storhammar.

I Björnsveden bodde även Lotta Nilsdotter, som var änka efter livgrenadjären Anders Petter Strand. Hon flyttade till Melby 1884.

Koordinater: Husgrunden: 58.07948°N 16.24640°E

Namn: Hagalund

Typ: Torp

Socken: Ukna Byggår:

Först nämnt år: I husförhör 1849- 1858 (noterat på Sven Svenssons ägor)

Först boende: Sven August Måsa och hustrun Maria Lovisa Örtegren flyttade till Hagalund 1854.

Sist boende/år: Anders Alfred Ståhl med hustru och barn. Barnen flyttade ut, hustrun Sara Eleonora dog 1937 och Anders Alfred dog 1943, båda i Hagalund.

Koordinater: Husgrunden: 58.06541°N 16.28844°E

Grunden skyltad: Nej

Övrigt:

Namn: Sjöstugan

Annat namn/stavning:

Typ: Backstuga (noterat i husförhör)

Först nämnt år: I husförhör 1812- 1819

Först boende: Anders Svensson och hustrun Brita Jacobsdotter var i tidigare husförhör noterade i Botorp.

Sist boende/år: Anders Svensson och hustrun Brita Jacobsdotter. Anders dog i Sjöstugan 1826 och är i dödboken noterad som fattighjon. Änkan Brita Jacobsdotter dog i Sjöstugan 1830. I Britas dödsnotis står det att hon var änka efter postkarlen Anders Svensson i Sjöstugan.

Ny byggnad på grunden/år:

Grunden lokaliserad: Nej Koordinater:

Namn: Sjösveden

Annat namn/stavning:

Typ: Backstuga (noterat i husförhör)

Först nämnt år: I husförhör 1832- 1839

Först boende: Pigan Lisa Cajsa Persdotter och döttrarna Anna Gustava och Carolina flyttade från Trysbäcken, Löckerum till Sjösveden 1832.

Sist boende/år: Arbetaren Lars Gustaf Olofsson och hustrun Anna Lena Sjö och deras barn. Lars Gustaf dog i Sjösveden 1873, barnen flyttade ut och änkan Anna Lena Sjö flyttade från Sjösveden till Storhammar 1875.

Ny byggnad på grunden:

Byggnader: 1874 (i Lars Gustaf Olofssons bouppteckning) noterat en stugubyggnad.

Koordinater: Husgrunden: 58.06783°N 16.28341°E

Grunden skyltad: Nej